Џнана (Гјана) Јога – Патот на знаењето

Гјана јогата е филозофски пат за постигнување самореализација преку стекнатото знаење, мудрост и искуство. Се смета за најтешка од четирите главни патишта на јогата, бидејќи бара голема активност на волјата и интелектот. Гјана јогата може да се дефинира како „свест за апсолутната свест“ и е сеопфатна практика на себепроучувањето (Свадјаја).

Во џнана јогата умот се користи за да ја испита сопствената природа и да ја надмине идентификацијата на поединецот со неговите мисли и его. Целта на џнана јогата е ослободување од илузиониот свет на маја (самоограничувачки мисли и перцепции) и да се постигне соединување на внатрешното Јас (Атман) со единството на целиот живот (Брахман).

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk