Сè започна пред околу 18 години. Асани вежбавме во ненаселен објект во скопско Дебар Маало, а медитиравме нижејќи нараквици и ѓерданчиња за базарите за ракотворби. Техниките на јога дишењето ги изведувавме на падините на Водно, а врската со природата и со Мајката Земја ја остварувавме низ шумите на Бистра.

Првпат за овој стил на живеење слушнав од Деко Шкартов (Македонски Рубин), ученик на основоположникот на системот „Јога во секојдневниот живот“, Paramhans Swami Maheshwarananda, или како што го нарекуваат и денес, Guru Swamiji. Деко ми ги покажа основите на јогата и несебично ги сподели спознанијата стекнати низ децениите, за што сум му вечно благодарен. Вистинската моќ на ведската мудрост ја почувствував на меѓународните семинари во организација на споменатиот јога систем. Од тогаш, проучувањето на јогата и нејзината филозофија стана мое секојдневие.

Петар

Образование и едукација:

– Високо медицинско образование, (тригодишна програма по општа медицина – 180 EKT),

– Акупунктура со основи на Tрадиционалната кинеска медицина (Accademia Integrativa – Quanttes, Belgrade, членка на WFAMS (World Federation of Acupuncture-Moxibustion Societies) – програма за медицински работници со високо образование, во соработка со Универзитетот за традиционална кинеска медицина од Пекинг, НР Кина, под водство на Prof. Liangxiao Ma, School of Acupuncture – Moxibustion and Tuina, Beijing University of Chinese Medicine, Prof. Luquan Chen, Bejing Tongren Hospital, Capital Medical University, Др. Ана  Жикиќ, спец. по традиционална кинеска медицина, Прим. др Часлав Хаџи Николиќ, невропсихијатар…)

– Рефлексотерапија, (Ivanov Kraszimir, Diplomos Reflexologos, Budapest, Hungary)

– Ароматерапија, (CPD – Continuing Professional Development Diploma)

– Cupping therapy, (CPD – Continuing Professional Development Diploma)

– Терапија со Бачови капки, (Susane David, Dr Edward Bach flower remedies school, UK)

– Advanced Pranic Healing Sertificate, (Claudia Dickmann, “Master Choa Kok Sui”, Institute of Energy work, Austria)

– Crystal Pranic Healing Sertificate, (Claudia Dickmann, “Master Choa Kok Sui”, Institute of Energy work, Austria)

– Меѓународен сертификат за јога учител (сепак, Благословот од Човекот кој ми ја покажа светлината додека бев во мракот, ми е далеку поважен)

Сите права се задржани / vedanta.mk

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk