Блог

Раџа Јога – Патека на дисциплина

Раџа јогата е извор на многу стилови на јога што ги практикуваме денес. Се потпира на осумкратниот пат (опишан во Јога сутрата на Патанџали како Ashtanga) којшто го доведува фокусот на умот и телото во една точка (дарана или концентрација). Раџа јогата вклучува и физички вежби, техники на дишење – пранајама, концентрација и медитација, со […]

Раџа Јога – Патека на дисциплина Read More »

Бакти Јога – Патот на посветеноста

Бакти ја развива емоцијата на посветеност, љубов, сочувство и пожртвуваност за сите суштества – луѓето, животните и природата што нѐ опкружува. Стар или млад, богат или сиромашен, болен или здрав, секој може да биде посветен на Севишниот Бог. Оттука, се смета дека Бакти јогата е најлесниот пат меѓу 4-те патеки на јогата. Бакти значи „посветеност“

Бакти Јога – Патот на посветеноста Read More »

Џнана (Гјана) Јога – Патот на знаењето

Гјана јогата е филозофски пат за постигнување самореализација преку стекнатото знаење, мудрост и искуство. Се смета за најтешка од четирите главни патишта на јогата, бидејќи бара голема активност на волјата и интелектот. Гјана јогата може да се дефинира како „свест за апсолутната свест“ и е сеопфатна практика на себепроучувањето (Свадјаја). Во џнана јогата умот се

Џнана (Гјана) Јога – Патот на знаењето Read More »

Карма Јога – Патека на акција

Карма јогата е патот на несебичното дејствување, кога секоја акција се извршува без желба за каква било возвратна корист. Според некои филозофи, кармата се состои од телесно дејство (физичка карма) и мисловно дејство (ментална карма). Во карма јога целта е напуштање на Ахамкара (чувството дека сме одвоени ентитети). Така се расчистуваат егоизмот, омразата, љубомората, гневот…

Карма Јога – Патека на акција Read More »

ВЕДИ – Примордијален код на древната индиска мисла

Ведите се најстарите хинду свети текстови, кои многумина ги сметаат за најавторитетни од сите текстови. Тие се и најстарите познати текстови кои содржат јогиски учења. Ведите се напишани на санскрит и потекнуваат од древна Индија. Постојат четири Веди, или книги, кои ја сочинуваат збирката на ведската литература. เกมยิงปลา game slotonline Пишувани се пред илјадници години,

ВЕДИ – Примордијален код на древната индиска мисла Read More »

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk