Бакти Јога – Патот на посветеноста

Бакти ја развива емоцијата на посветеност, љубов, сочувство и пожртвуваност за сите суштества – луѓето, животните и природата што нѐ опкружува.
Стар или млад, богат или сиромашен, болен или здрав, секој може да биде посветен на Севишниот Бог. Оттука, се смета дека Бакти јогата е најлесниот пат меѓу 4-те патеки на јогата.

Бакти значи „посветеност“ или „љубов“ и овој пат содржи различни практики за обединување на бакта (практичар на бакти јога) со Божественото.
Додека Хата Јогата бара силно и флексибилно тело, Раџа јогата бара дисциплиниран и концентриран ум, а Џнана јогата бара остар интелект, единствениот услов за Бакти јогата е отворено срце.

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk