БЛОГ - Веданта

Раџа Јога – Патека на дисциплина

Раџа јогата е извор на многу стилови на јога што ги практикуваме денес. Се потпира на осумкратниот...

Бакти Јога – Патот на посветеноста

Бакти ја развива емоцијата на посветеност, љубов, сочувство и пожртвуваност за сите суштества –...

Џнана (Гјана) Јога – Патот на знаењето

Гјана јогата е филозофски пат за постигнување самореализација преку стекнатото знаење, мудрост и...

Карма Јога – Патека на акција

Карма јогата е патот на несебичното дејствување, кога секоја акција се извршува без желба за каква...

ВЕДИ – Примордијален код на древната индиска мисла

Ведите се најстарите хинду свети текстови, кои многумина ги сметаат за најавторитетни од сите...

Јога Сутри – Запис на изворните знаења

Некогаш, многу одамна, древните знаења за јогата генерациски се пренесувале усно, од учител на...

ХАТА јога – древна мудрост што се претвора во помодарство

Хата јогата е гранка на јогата која првенствено се занимава со совладување на телото и е веројатно...

ДАРМА, мисијата на нашето сопствено битие

Зборот дарма доаѓа од санскритскиот збор dhri, што значи „држење“, „одржување“ или „зачувување“. Во...

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk