Раџа Јога – Патека на дисциплина

Раџа јогата е извор на многу стилови на јога што ги практикуваме денес.

Се потпира на осумкратниот пат (опишан во Јога сутрата на Патанџали како Ashtanga) којшто го доведува фокусот на умот и телото во една точка (дарана или концентрација).
Раџа јогата вклучува и физички вежби, техники на дишење – пранајама, концентрација и медитација, со цел да се донесе поврзување помеѓу телото и умот.

Раџа јогата е комбинација од сите 3 аспекти на јогата – физички, ментален и духовен.

!!! ВНИМАНИЕ !!! Материјалот којшто се обидувате да го ископирате има авторски права. За преземање на делови од содржината на сајтот обратете се на yoga@vedanta.mk